4. Blog fra Sydamerika. Estudiantes de La Plata – Aldosivi

En lang aften i La plata.

Klokken var lidt over ti og jeg slog øjne op til en ny dag med fodbold på programmet. For første gang på min tur havde jeg fået mere end fire timers sammenhængende søvn. Jeg var nu ved at vende mig til at sove på dorms sammen med 8-12 andre mennesker. For jer som har ikke har prøvet at sove på dorms før, så lyder det nok ret skræmmende og ikke særlig tiltalende, men som solo rejsende, er det en fantastisk mulighed for at møde mennesker og få sine sociale behov stillet. Man vender sig hurtigt til støjen i rummet og samtidigt er det oftest ret billigt.

Estadio Ciudad de La Plata

Mit dorm var fyldt med folk og mange lå stadig og kogte, da de fleste havde haft en vild søndag i nattelivet i Buenos Aires, men en gut fra USA var vågen. Han spurgte hvad fanden jeg lavede?? Nu havde vi boet på samme værelse i fire dage og hver gang han stod op, var min seng tom, og hver gang han kom hjem fra druk lå jeg og sov. Han havde lige lidt svært ved at få det til at give mening. Jeg fortalte ham så at jeg var ude og se fodbold hver dag. Det kom lidt som et chok for ham; ”Hvorfor fanden er du taget så langt for at se fodbold, kan du ikke se fodbold i dit eget land”. Hahaha, han bekræftede lige alle mine forestillinger om amerikanere og deres forhold til ”soccer”. Men han blev alligevel lidt fascineret af min passion for fodbolden, da jeg fortalte at jeg skulle til La Plata i dag og se fodbold – men forståelse det havde han sgu ikke.

Metroen i Buenos Aires

Nå men, jeg syntes allerede jeg var lidt sent på den, så jeg skyndte mig ud af værelset. Jeg rundede lige receptionen, hvor Javier var på job og han ønskede mig god tur. Det var en aften kamp i La Plata og jeg havde egentlig overvejet at tage en overnatning i byen, men der var Segunda fodbold i Buenos Aires tidligt dagen efter, så jeg skulle hjem sent efter kampen.

La Plata ligger cirka 60 kilometer syd fra Buenos Aires, så der er en god time i bus derned. Med transport til busstationen i Buenos Aires, busbillet køb og transport havde det taget mig cirka tre timer at komme til La Plata. Der var rent udsagt åbent skybrud fra jeg ankom til La Plata og frem til to timer før kampstart, så tiden op til kampstart blev desværre slået ihjel på en café i byens centrum, uden at jeg fik set byen. Cirka halvanden time inden kick off, var jeg ved stadion og minsandten om man ikke også her kunne købe billetter lige ude foran indgangen. Hold kæft hvor nemt, og utroligt at der skulle være så stor forskel på måden man skulle anskaffe sig billetter til kampene på i Argentina.

La Plata spiller for tiden på Estadio Ciudad de La Plata, som er et af de mest moderne stadions i Sydamerika, da deres eget stadion, Jorge Luis Hirschi, har været under renovation de sidste mange år og stadig er det den dag i dag.


At træde ind på Estadio Ciudad de La Plata, er en af de værste fodbold oplevelser jeg har haft gennem tiderne. Det var gråt, koldt, moderne og helt uden sjæl og historie – det stadion var alt andet end argentinsk. Bag målet var klubbens Barra Bravas. De var meget skuffende, kontra hvad jeg havde oplevet de seneste par dage. Jeg gik derfra med en oplevelsen af at passionen og historien ligesom manglede på dette moderne stadion, det kan mest sammenlignes det med, når man besøger en af de nyrige klubber i Europa uden historie, men med et spritnyt playmobilstadion og det er altså alt andet en fedt.

Kampen var slut og jeg havde nu 30 minutter til min bus gik mod Buenos Aires. Jeg skyndte mig ud fra stadion for at finde en taxa, desværre var der ingen overhovedet og jeg måtte sætte i rask trav mod bus terminalen, for at have en chance for at nå bussen. Min telefon var løbet tør for strøm, så jeg havde intet kort over hvor jeg befandt mig, men jeg regnede med at kunne finde vej alligevel. Efter 20 minutters gang støder jeg ind i en taxa og skynder mig at hoppe i den. Det viser sig at jeg er gået i den stikmodsatte retning af hvor busterminalen er og han er i tvivl om jeg kan nå min bus. Der er selvfølgelig trafik inden i byen, grundet fodbold kampen, så jeg er fremme 10 minutter efter min bus er kørt og det var sidste bus den aften.
Jeg sætter mig på en bænk og tænder en smøg for at ligge en plan, for det er seriøst en lorte situation jeg er havnet i lige nu. Jeg sidder på en busterminal i udkanten af La Plata. Bus terminalen er en lille åben en af slagsen og den er placeret i den sydlige og mere skumle del af byen, hvor der ikke rigtigt er noget gadebelysning. Husene ligner ikke nogle, som er blevet renoveret de sidste mange år. Det er bestemt ikke fedeste sted at sidde midt om natten, som Gringo. Der løber gadehunde rundt over det hele og en del stegte hjemløse holdte til på terminalen om natten, kunne jeg se. Jeg har nu to muligheder, enten bliver jeg på busterminalen hele natten med de vilde hunde og de hjemløse og bliver højst sandsynlig rullet. Eller også prøver jeg at vade ind til centrum, igennem de mørke gader og finde et hotel, hvis jeg altså ikke er blevet rullet og stukket ned på vej derind. Løsning et bliver hurtigt valgt, da jeg antager at det er sikreste, men natten vil så blive uden søvn. Dog vil jeg komme videre med livet i behold forhåbentligt og ikke ende min dage på mit livs rejse. Jeg skynder mig hen i en lille butik på terminalen for at købe nogle øl, cigaretter og noget lokal sprut, så jeg har lidt at bestikke de hjemløse med i løbet af natten.

Troede der var Krokodiller i den voldgrav

Der går ikke mange minutter, efter jeg er kommet tilbage fra butikken, før den første hjemløse kommer hen for at tigge om en cigaret. Hurtigt finder de andre også ud af at jeg har sprut, øl og cigaretter. De næste fem timer går med at sidde og drikke sprut og ryge smøger med de hjemløse. På trods af at de ikke kunne engelsk og jeg ikke kunne spansk, så var det faktisk en rigtig hyggelig nat. Det lykkedes os da at forstå hinanden en smule med tegnsprog osv., men vigtigst af alt, jeg blev ikke rullet.

Det var blevet morgen og jeg sagde pænt farvel til min nye venner og satte mig i bussen til Buenos Aires efter 15 timer i La Plata, som havde budt på en skod kamp og en nat på busterminalen i La Plata. Jeg tror det står på side et i Lonely Planet over ting man ikke skal gøre i Sydamerika, men det gik jo heldigvis meget godt.

Fremme på mit hostel ved syv tiden, nu var der brug for lidt søvn, da der kun var otte timer til jeg skulle ud og se argentinsk 3 division.