Eternal derby – Zagreb

Eternal derbyet i Kroatien mellem Dinamo Zagreb og Hajduk Split har en lang historie, og den strækker sig helt tilbage til 1920´erne hvor de to klubber mødtes første gang. Jeg rejste til dette derby under Corona sommeren i 2020.

Zagreb hovedstaden i Kroatien. Efter et par dage i Slovenien var jeg nu klar til en weekend i Zagreb som bød på 3 kampe. Søndagens Eternal derby på det historikse Maksemir Stadion var weekendens højdepunkt. Desværre skulle kampen spilles under Corona restriktiioner og samtidig havde der været et jordkælv i marts måned som gjorde, at to af tribunerne var lukket.
Kapaciteten til dette derby var derfor max. 4000 tilskuere.

Det var blevet søndag formiddag og jeg havde stadig ingen billet til kampen. informationerne gik på at man skulle være medlem af klubben for, at købe billetter til kampen og et ikke online billetsalg ville åbne søndag kl. 10 foran stadion.
Jeg dragede alligevel ud til stadion området kl 09.30 for at stå klar og prøve at tilsnuske mig en billet til aftensnes kamp, selvom jeg ikke er medlem af klubben.

Maksemir Stadion kl 09.30 søndag formiddag 

Vi var ikke mange foran billetskuret, så tænkte der var håb forude. Billetskuret åbnede og jeg fik snakket og fortalt diverse røverhistorier til billetdamen, men lige lidt hjalp det. Det lykkedes mig ikke at få lov til, at købe en billet til kampen. Hun fortlate også at jeg lige så godt kunne droppe, at jagte billetter på det sorte marked da der var ID tjek ved indgangen. Men nu er det Balkan, så alt er muligt vidste jeg.
Hele dagen blev brugt i området omkring stadion i jagten på en billet. Havde mødt William som jeg havde set bold med fredag og lørdag. En  herlig skotte som var fan af Dinamo Zagreb og var rejst til Zagbreb for dette derby. Han havde muligvis en ven med en ekstra billet, det var lidt mit sidste håb.
Med en 1 time til kick off og efter 10 timer i området omkring stadion dukkede Williams ven op med en ekstra billet – Så langt så godt. Næste udfordring var ID checket, da mit pas ikke lige machtede med det Kroatiske navn på billetten. Brugte derfor de næste 10 min. på at lure hvilken vagt der var mest modtagelig overfor bestikkelse. Smed hvad der svarer til 100 kr. ind i passet sammen med billetten og så var det bare med at krydse fingre. Vagten åbnede passet, så på billetten og smilede da han så de 100 kr. han skyndte sig at tage de 100 kr i lommen og sige WELCOME. Jeg var inde på Maksemir og klar til Eternal Derby.
Husk aldrig at give op i jagten på en billet.

Endelig på plads på Stadion Maksemir 

Fodbold grafitti i Zagreb 

Dinamo Zagreb er grundlagt i 1911 under navnet HSK Gradanski og først i 1945 fik klubben navnet Dinamo Zagreb.
Klubben er den mest vindende klub i Kroatien. I tiden i den Yoguslaviske liga vandt klubben mesterskabet 9 gange og pokalen 8 gange. Siden 1992 har klubben spillet i den Kroatiske liga og her har klubben vundet ligaen 21 gange og pokalen 15 gange. Dinamo Zagreb er også kendt som en af de helt store talentfabrikker og har skudt spillere afsted som Luka Modric, Eduardo og Vedran Corluka.
Klubben har en stor opbakning i Kroatien og en ret hardcore opbakning. Bad Blue Boys er den alt overskyggende fangruppering i Zagreb. Fanklubben har egne fanshops, klubhuse osv. i Zaggreb.
Bad Blue Boys spiller en stor rolle i omkring Dinamo Zagreb. Der har været økonomiske problemer igennem mange år i klubben og der er mange meninger om hvad det skyldes.
Derfor har der været krig mellem Bad Blue Boys og den tidlige korrupte præsident Mamic som stadig styrer løjerne i klubben, selvom han gemmer sig i Bosnien for ikke at skulle i fægsel i 7 år for netop korruption.
Men alt dette uro har gjort at Bad Blue Boys sjældent dukker op til kampene og når de gør, er det for at vise deres utilfredshed.
Til denne kamp var de faktisk på plads for første gang i 2 år, med ca. 300 mand. De første 30 min. stod de helt stille og så staretde et 10 min show hvor de kastede med romerlys og kanonslag på banen. Herefter forlod de stadion igen.
Denne her konflikt er et kapitel for sig selv og ganske interessant, så har du mod på det så prøv at google det og læs meget mere om det.

Bad Blue Boys får afbrudt kampen i 10 min. 

Stadion Maksemir

I den østlige del af Zagreb ved parken Maksemir finder du Stadion Maksemir. Du kan både gå  eller tagen en sporvogn fra bymidten til stadion.
Stadion Maksemir åbende i 1912 og er sidenhen blevet renoveret masser af gange. i dag er der plads til ca. 35.00 tilskuere på stadion.
Til EM i Yoguslavien i 1976 blev der spillet 3 kampe på Maksemir.
Stadion Maksemir er et af Balkans historikse stadions og der har også fundet mange politiske aktiviteret afsted på dette stadion.

Torcica fra Hajduk Split var også på plads

De to lukkede tribuner grundet jordskælvet

Stadion Maksemir´s ikoniske floodlights